Amerika'da Hukuk Eğitimine Genel Bir Bakış | Amerika'da Eğitim - Edcon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı

Amerika'da Hukuk Eğitimine Genel Bir Bakış | Amerika'da Eğitim

  • edcon


Hukuk eğitimi alan öğrenciler kariyer hedeflerine göre ülke tercihi yapabilmektedir. Amerika ise hukuk eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerin başında gelmektedir. Amerika'da hukuk eğitimini, başvuru ve kabul koşullarını ve mezuniyet sonrası gibi konuları sizler için derledik.

Amerika’da Hukuk eğitimi, Avukatlık ve Lsat sınavları,

Amerika Birleşik Devletleri’nde hukuk eğitimleri ve hukuk okulları, birçok ülkeden farklı bir yapıya sahiptir. Türkiye dahil birçok ülkede lise eğitimini tamamlayan öğrenciler, gerekli sınavları yeter puanda geçtikleri taktirde, lisans düzeyinde hukuk eğitimlerine başlar ve mezuniyet sonrasında avukatlık ünvanına sahip olurlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise hukuk eğitimi Türkiye’dekinin aksine yüksek lisans düzeyinde verilmektedir. Birleşik devletlerde hukuk eğitimine başlayabilmeniz için Amerika ya da başka bir ülkede lisans eğitimini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, üniversitelerin hukuk bölümlerine başvuru yapmadan önce, mutlaka LSAT (Law School Admission Test-Hukuk Fakültesine Kabul testi) sınavına girmeleri gerekmektedir.

Eğitim müfredatı da diğer ülkelere göre farklılık göstermektedir ve Amerika Birleşik Devletleri’nde English Common Law diye tabir edilen, Birleşik Krallık ve sömürgesi olan ülkelerin de kullandıkları hukuk sistemi olan “Ortak Hukuk” sistemi üzerine eğitimler verilmektedir. Yeri gelmişken: İngiltere'de Hukuk Eğitimi başlığındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.

Amerika’da hukuk eğitimi yaklaşık 3 yıl sürmektedir. Hukuk eğitimini tamamlayan öğrencileri JD (Juris Doctor) ünvanına sahip olmaya hak kazanırlar. Eğitimlerinin birinci senesinde öğrenciler ağırlıklı “case study” diye tanımlanan ve uygulamada pratikliği sağlayan “Vaka Çalışması” yaparlar. İkinci senelerinde ise pratik yapabilecekleri farklı eğitim modelleri üzerinde eğitim alıp, staj arayışı içerisine girerler. Üçüncü ve son senelerinde ise seçmeli derslere ağırlık verilir ve Fikri Mülkiyet hukuku (intellectual Property Law), insan hakları hukuku (International Human Rights Law), Ticaret hukuku (Trade Law) ya da Göçmenlik Hukuku (Immigration Law) gibi konuları dilerlerse ileride uzmanlaşabilmek için çalışırlar.

Amerika’daki eyalet yapısı sebebiyle, hukuk eğitimini tamamlayan ve JD ünvanını alabilmek için aday öğrenciler, mezun oldukları eyaletin baro sınavına girmeleri gerekmektedir. Farklı eyaletlerde avukatlık yapmak isteyen öğrenciler, çalışmak istedikleri eyaletinde baro sınavına da girmek zorundalar. Amerika’daki baro sınavları genellikle mezuniyete 2 ay kala yapılmaktadır. Oldukça zor olan bu sınava ilk giren öğrencilerin yarıya yakını sınavdan başarısız olmaktadır. Başarı oranının düşüklüğü, Amerika’daki baro sınavlarına ne kadar iyi hazırlanılması gerektiği gerçeğini de gözler önüne sermektedir.

Amerika’da Hukuk Eğitimi için Nasıl başvuru yapabilirim?

Amerika Birleşik Devletleri’nde hukuk eğitimi almak için istenilen genel şartları yukarıda kısaca bahsettik. Unutulmaması gereken önemli nokta, daha önce de belirttiğimiz gibi Amerika’daki üniversitelerin özerk yapılarından ötürü her üniversitenin kendine özel başvuru şartları olabildiğidir. Bu sebepten dolayı, başvuru yapmak istediğiniz üniversitelerin özel kabul şartlarına bakmanız gerekmektedir. Amerika’da hukuk eğitimi sunan üniversiteler, standart kabul şartları olarak aşağıdaki belge ve sınavları talep etmektedir;

-Lisans diploması: Mezuniyet ortalamanız, seçeceğiniz üniversiteyi tercih ederken son derece belirleyici olmaktadır. Bu sebepten dolayı, yüksek ortalamaya sahip lisans mezunu öğrencilerinin, programa kabul edilme oranları daha yüksektir.

-Lsat: Lisansını tamamlayan öğrenci adaylarının hepsinin alması zorunlu olan LSAT sınavı, toplam 3 bölümden oluşmaktadır. Akademik sıralaması yüksek olan üniversiteler, genelde ilk seferde yüksek puanı sağlamış öğrencileri tercih etmektedirler. Sınavın geçerlilik süresi yaklaşık 5 yıl olup, öğrencilerin 1 yıl içerisinde en fazla 3 defa ya da 5 yılda en fazla 5 defa olmak üzere, tüm hayatları boyunca en fazla 7 defa Lsat’e girme hakkı bulunmaktadır.  Yaklaşık 200 USD’lik bir başvuru ücreti bulunan Lsat sınavı, Amerika Birleşik Devletleri’nde hemen her ay düzenlenmektedir. Son yıllarda, birçok üniversite Lsat sınavı yerine GRE (Graduate Record Exam) sınavını da kabul etmeye başlamıştır Lsat sınav test merkezlerine ve güncel sınav tarihlerine lsac.org adresinden ulaşabilirsiniz. LSAC organizasyonu, LSAT sınavını organize etmesinin dışında ayrıca öğrenci adaylarına, istedikleri hukuk fakültesine başvuru yapmaları için de yardımcı olmaktadır.

-Kontenjan: Amerika’da hukuk okumak isteyen uluslararası öğrenciler, başvurularını yapmadan önce, fakültelerin kontenjanlarını kontrol etmelerinde fayda vardır. Hukuk fakültelerinin uluslararası öğrenci kontenjanları son derece sınırlıdır.

-Dil Seviyesi: Uluslararası öğrencilerden istenilen TOEFL ya da eşdeğer dil yeterlilik sınavları, tüm hukuk fakülteleri tarafından istenilen başvuru şartlarından bir tanesidir. Mesleki terminolojisi, diğer meslek gruplarına göre daha ağır olan hukuk üzerine eğitimler için, uluslararası öğrencilerden, oldukça yüksek yetkinlikte dil becerisine sahip olmaları beklenmektedir. Her üniversitenin dil yeterlilik şartı farklılık göstermekle birlikte, 120 puanlık TOEFL sisteminden en az 100 puan birçok üniversite tarafından talep edilmektedir. Diğer dil yeterlilik sınavları için: TOEFL IELTS PTE Hangi Sınava Girmeliyim?

-Son başvuru tarihi: Yukarıda sıraladığımız başvuru şartları göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin son başvuru tarihlerine dikkat etmenizde fayda var. Fakültelerin istedikleri sınavlar ve evrakların hazırlanıp, üniversitelere iletilmesi süreçleri göz önünde bulundurulduğunda, genellikle program başlangıç tarihinden 1 yıl kadar öncesinden başvuruların yapılması üniversiteler tarafından tavsiye edilmektedir.

Amerika'da hukuk eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için eğitim danışmanımız Can Şahin'e can@edcon.com.tr adresinden mail gönderebilirsiniz.