Başvuru Şartları - Edcon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı

Başvuru Şartları


Akademik eğitiminizi lisans, yüksek lisans veya master’ı İngiltere ‘de düşünüyorsanız sağlanması gereken kriterler ve sınav skorları vardır. Yapılan tüm başvurular ayrı ayrı başvuru yapılan üniversite özelinde bireysel değerlendirilir. Bilinmesi gereken en önemli detay; kabul koşullarının her üniversite ve bölüm için farklılık göstermesidir. Başvuru yapacak kişinin lise diploma notu , İngilizce dil seviyesi ne olursa olsun eğer kariyer planınızda  İngiltere’de akademik eğitim var ise konusunda uzman danışmanlarımız size en uygun seçenekleri sunarak yol haritası çizecektir. 



Başvuru Şekilleri:
     Eğer gereken koşulları sağlıyor isek direk bölüm başvurusunda bulunarak lisansımızın 1. Yılından başlayabiliriz. Eğer bazı koşulları sağlayamıyorsak o koşulları sağlayacağımızı belirterek şartlı kabul başvurusunda bulunabiliriz. Eğer hem İngilizce hem de alınan fark derslerden dolayı eksiğimiz var ise İngiliz eğitim sistemine adapte olabileceğimiz lise denkliğini de  yerine getirebileceğimiz ve yeterli İngilizce seviyesine ulaşabileceğimiz foundation dediğimiz hazırlık programına başvuru yapabiliriz. Son seçenek olarak da International one year dediğimiz hem İngilizcemizi geliştirip hem de lisansın 1. yılı sayılabilecek seçeneğimizi kullanabiliriz. 

1-Direkt bölüm başvurusu;
Üniversite ve bölümlere göre farklılık gösterebilmekle birlikte genel olarak 3 yıllık bir lisans derecesine doğrudan başvuracak öğrencilerin kabul belgesi alabilmeleri için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: 
Lise diploması (istenilen diploma ortalaması başvurulan üniversiteye göre değişiklik gösterebilir) / A level veya uluslararası geçerliliği olan benzer Abitur ,IB, Sat skoru ( bazı top üniversiteler isteyebilir) 
İngilizce dil seviyesini gösteren IELTS ( 6.0 - 6.5) veya TOEFL ( 550-600) / IBT ( 80-100 ) sınav sonucu (Bu skorumuz yok ise şartlı kabul, foundation veya international year one başvuru şekilleri aşağıda detaylandırılmıştır)
Bir akademik referans
         İngiltere’de bizim de resmi temsilcisi olduğumuz bazı top üniversiteler Türkiye’den kendilerinin belirtmiş olduğu liselerden mezun olanları sınav skoru istemeden de direk başvurularını kabul etmektedirler. Bazı üniversiteler de kendi sınavlarını yaparak öğrenci almaktadırlar. Bu sınavlar da çok zorlu sınavlar değildir.

2- Şartlı Kabul Başvurusu;
Başvuru yapılan üniversite ve bölümün kriterlerini karşılanamıyor ise üniversite kabul şartı sunabilir. Bu şart akademik veya/veya  ingilizce için istenebilir. Örneğin istenilen ielts skoru 6 ve bizim ielts skorumuz 5,5 ise üniversite öncesinde gereken kadar(4,8,12 hafta olabilir) İngilizce desteği alarak istenilen skoru sağladığın takdirde başvurunu kabul  edebilirim diyebilir. O zaman da üniversitenin öncesinde uygun gördüğü İngilizce programına katılım sağlayarak gereken skor elde etmeye çalışılır. Gereken şartlar sağlandığında direk bölüme başlanabilinir. Şartlı kabule henüz lise eğitimini tamamlamamış  öğrenciler bile başvurabilir.  Henüz liseden mezun olmamış adayların akademik şartlı kabulu ise öğrencilerin liselerini bitirmesi gereken not ortalamasıdır. Başvurulan üniversite belirli bir mezuniyet not ortalaması şart sunabilir. Örneğin 5 üzerinden 3 ve üzeri veya 100 üzerinden 80 ve üzeri not ortalasını isteyebilir. Gereken şartlar sağlandığında başvuru tamamlanır.
     
Resmi temsilcisi olduğumuz üniversitelere linkten ulaşabilirsiniz.

3-Foundation (Hazırlık) Başvurusu;
Farklı ülkelerde eğitim almış öğrencilerin foundation hazırlık programı ile akademik olarak ingiltere’nin eğitim sistemine adapte olması sağlanarak İngilizce dil seviyelerini de istenilen seviyeye getirebilecekleri programdır. Foundationda istenilen skor ielts 4-5,5 arası üniversite ve bölüme göre değişiklik gösterir. Foundation programı başarı ile tamamlandığında bölüme geçiş yapılır. Bu seçenekte paket kabul alınır. Yani foundationdan sonra tekrar bir bölüm başvurusu yapmanız gerekmez. Bu programlar üniversitenin bünyesinde olabileceği gibi özel kolejler de olabilir. Dikkat edilmesi gereken husus alınan foundation programının üniversite tarafından kabul edilip edilmediğidir. Özel kolejlerde alınan Foundation sonrası tekrar bölüm başvurusu gerekebilir bu konuyla ilgili de dikkatli olmak gerekir. Konusunda uzman danışmanlarımız eşliğinde bölüm ve üniversite seçimi öncesinde üniversitelerin anlaşmalı olduğu kurumlardan veya yine üniversitenin kendi bünyesinden tercih yapılırken size en uygun seçenekler çıkartılır. 

Ders içerikleri üniversitede okunacak bölüme göre belirlenmekte, örneğin işletme eğitimi almak isteyen bir öğrenci o bölümün temel derslerini alırken Mühendislik programı için hazırlık sınıfını okuyan bir öğrenci ise mühendisliğin temel derslerini almaktadır. Bununla beraber hazırlık programları kapsamında ekstra İngilizce ( akademik İngilizce ) ve de “study skills “ diye adlandırılan eğitim boyunca öğrencinin ihtiyacı olacak sunum yapma teknikleri, essay yazımı, vb konular yer almaktadır. 
Resmi temsilcisi olduğumuz foundation eğitimi alabileceğiniz üniversitelere linkten ulaşabilirsiniz.

4-International Year One Başvurusu;
Uluslararası yıl 1 programı, İngiltere’de lisans eğitimi almak isteyen ve gerekli şartları sağlayamayan öğrenciler için hem akademik eğitimin olduğu ve kredilerinin sayıldığı hem de İngilizce dil seviyelerinin desteklendiği ve istenilen başarı ile bitiminden sonra lisansın 2. Sınıfına geçiş yapılabilen programdır.

Ielts 4,5 ve üzeri lise not ortalaması 60 ve üzeri bu programa başlayabilir fakat burada da dikkat edilmesi gereken bu programın sadece  belirli üniversitelerde ve bölümlerde olmasıdır. 

Yüksek Lisans Eğitimi için Başvuru Şartları
Yüksek lisans / Master programlarına başvuracak öğrencilerin kabul belgesi alabilmeleri için aşağıdaki belge / koşulları sağlamaları gerekmektedir :
Lisans Diploma Notu; Her üniversitenin istediği lisans diploma notu farklı olabilir. Örneğin 2,25 ile de kabul eden dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan üniversiteler de vardır, 3-3,5 not ortalaması isteyen üniversiteler de. Burada karar veriyor iken hangi üniversitenin hangi bölümlerde başarılı olduğudur. Sizin başvuru yapmak istediğiniz üniversite , bölüm olarak daha alt sıralamalarda olsa da üniversite olarak  sıralamada üstlerde yer alabilir. Sonuç olarak seçim yapmak isteyeceğiniz üniversite İngiltere’de dünyaca eğitimi kabul görmüş ülkede olacaktır. Konusunda uzman danışmanlarımız sizin için en uygun seçenekleri çıkaracaktır.
İngilizce Dil Seviyesi; İngilizce dil seviyesini gösteren IELTS (6.0 - 8.0) veya ( 550-650) / IBT ( 80-109 ) sınav sonucu. İngilizce dil seviyeniz yeterli değil ise öncesinden üniversiteden Şartlı Kabul başvurusu yapılarak kabulunuz alınır. Pre-Sessional dediğimiz master öncesi istenilen dil yeterlilik seviyesine ulaşmak için belirlenen haftalar ile istenilen seviyeye ulaşılabilinir. Bu süre 4,8,12 hafta veya daha fazlası İngilizce dil seviyeniz ile belirlenir. Alınan eğitim sonrası istenilen sınav skoru elde edildiğinde şartlı kabul, direk kabule çevrilir. 
        Pre master eğitimi alabileceğiniz üniversitelere linkten ulaşabilirsiniz
İki akademik referans
Varsa iş deneyimi ve stajları gösteren CV ( MBA programları için genellikle minimum 2 yıldan 5-6 yıla kadar iş deneyimi aranmaktadır. MBA başvurusu yapacak öğrencilerin CV'lerinin çok detaylı hazırlanması gerekmektedir. )
Personal Statement / Niyet mektubu ( Başvuru yapılan ülke, üniversite ve bölümü neden seçtiğini, akademik – kariyer planlarını vs. anlatan başvuru mektubudur. ) Araştırmalı master ve doktora programlarında bu niyet mektubu yerine research proposal hazırlanmaktadır ve başvuru kabul kriterlerinin başında gelmektedir. Research proposal araştırma yapılacak konu, planlanana araştırma yöntemleri, varılmak istenen sonuc . vs konusunda detaylı bilgi vermelidir.

Bir Master programına girebilmek için lisans diploması aranmaktaysa da, bazı durumlarda uzun süreli çalışma hayatı da Master’a kabulde rol oynayabilir.  

Resmi temsilcisi olduğumuz üniversitelere linkten ulaşabilirsiniz