İngiltere'de Yaşam - İlk Varış - Edcon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı

İngiltere'de Yaşam - İlk Varış

  • edcon


Sevgili öğrenciler, Londra ofisimizde bulunan danışmanımız İrem Berberoğlu aracılığı ile sizlere hayat kolaylaştırıcı bir İngiltere klavuzu hazırladık. Genel olarak ingiltere'de yaşamı ele alacak olan bu klavuzumuzun ilk yazısı olan 'İlk Varış' konusuyla sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Sadece master ve lisans eğitimleri için yılda 2.000.000 yakın öğrenciye  ev sahipliği yapan bir ülke düşünün..

Buna ek olarak 500.000 den fazla dil öğrencisi ve  yaz okulu programları..

Aklınıza ilk gelen şeyi biliyorum  bu kadar öğrenci bu ülkeye nasıl gelir, nerede kalır, ne yer- ne içer?

Adım adım neler yapmak gerekir, kimsenin bilmediği ama bu ülkeye gitmeden hayat kurtaracak tavsiyeler başlıyor..

Ülkeye gitmeden yapılması gereken ilk şey iyi bir danışmanlık firması ve iyi bir danışman seçmekten geçer. Bu kısmı atlattıktan  sonra asıl soru nerede, ne eğitimi ve ne kadar süre kalmak  istediğinizdedir.

Dil Eğitimi

Basit olsun dil okulları uzerinden başlayalım. Gitmek istediğiniz şehir Londra  ve kalmak istediğiniz  süre de 24 hafta olsun.Londra’da 6 aylık  bir dil okuluna kayıt  yaptırıp, danışmanlık ve firma seçimini yaptıysanız ; ikinci aşamayı da planlamış bulunmaktasınız. 

Konaklama

Üçüncü aşama ve en önemlisi konaklamadır. Yurtdışına  giden  öğrencilerimiz  için elimizde üç seçenek  bulunmaktadır. Birincisi aile yanı , ikincisi öğrenci yurdu, üçüncüsü ve en meşakatlisi  ev kiralama seçeneğidir. 

Aile yanı ve öğrenci yurt farklılıklarından ayrıntılı olarak daha sonra  bahsedeceğim.

Biz yine kolay olanını seçip  aile yanından tercihimizi kullanalım. 

Bu arada ufak bir not : ‘‘ tek seferde hiç görmediğiniz ve bilmediğiniz bir yere 24 haftalık ödemeyi direkt olarak yapmaktansa min 2 yada 3 haftalık ödemenizi yapıp, daha sonra Londra’ya geldiğiniz de kendiniz tek tek kalmak isteyebileceğiniz yerleri ziyaret ederek seçebilirsiniz. Bu hem uçaktan indiğiniz anda kalacağınız bir yer olduğunu  bilmenin güvenirliğini verir hem de beğenmediğiniz ve orada kalmak istemediğiniz taktirde en azından sadece 2 hafta kalacağınızı bilerek içinizi rahatlatabilirsiniz ; çünkü dünyanın hiç bir yerinde ödediğiniz konaklama parasını iade alamazsınız. Ayrıca bu durum  sizi maddi olarak tek sefer de ödemeden kurtarmış olur.’’

Vize

Okul, süre ve konaklama seçildikten sonra, en stresli aşamalardan biri de vize başvurusudur. Vize için gerekli evrak listesini danışmanınız  size vermiştir ; ve çoğu zaman bu evrakların hepsini niye istediklerine dair hiç bir fikriniz yoktur.. Ama olsun bizim var :)

Zaten bir danışmanla çalışmanızda ki en önemli sebeplerden bir tanesi yurt dışına  çıkma ve eğitim alma sürecinde anlam veremediğiniz ve mantıklı bulmadığınız süreçlerin danışmanlarınız  tarafından sürdürülebilir olmasıdır. 

Vize evraklarınız hazır, vukuatlınız, çevirileriniz her şeyiniz tamam! Son dakika vize başvurunuzu yapacağınız konuma bakmayı unutmayın sakın, mümkünse daha önceden gidip lokasyonu teyit edin. 

Mesela bazı öğrencilerimiz ‘‘Aaa ben İngiltere Konsolosluğu’nun önündeyim ama burası değil mi?’ diyebiliyor.. Hayır, orası değil arkadaşlar Vize merkezi Profilo Alışveriş merkezinin içerisinde. Gitmeden mutlaka adrese bakın.

Vize evraklarımızı teslim ettik, hızlı vize başvurusu yapmadıysak en fazla 15 iş günü sürecek olan bir zaman dilimi içerisindeyiz demektir. Hızlı vize başvurusu ise en fazla 3 gün sürmektedir. 

Yolculuk

Bu arada siz daha önceden uçak bileti almadıysanız bir yandan biletlere bakar durumdasınızdır, tahmin ediyoruz ki asıl konu başlığımıza gelmiş oluyoruz.

Türkiye’den Londra’ya kullanabileceğiniz tam 4 adet Havaalanı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir; 

  • En rahat şehre ulaşım sağlayan Heathrow Havaalanı, 
  • Brighton- Bournemouth-Southampton-Hastings- Eastbourne gibi Güney şehirlerine gitmek isterseniz Gatwick Havaalanı, 
  • Cambridge’e gitmek isterseniz en yakın Stansted Havaalanı
  • Oxford, Birmingham, Leicester ve daha kuzey için en yakın havaalanı Luton’dur. *

Bunun haricinde şehrin merkezin de Avrupa seyahatleri için kullanılabilen ufak City Havaalanı bulunmaktadır. Ancak oradan Türkiye’ye uçuşu yoktur.


Bu havaalanlarının hepsinden londraya ulaşmanız mümkündür, hatta biletleriniz daha uygun olacaktır. Ancak Londra merkeze ulaşımınız daha meşakatli hale gelecektir. Dünyanın en kalabalık ve büyük havaalanı unvanın dışında ki en cazip özelliği direkt olarak şehrin içine giden Piccadilly Line’in havaalanının altından geçiyor olmasıdır. 

Piccadilly Line (lacivert hat) havaalanından şehire giden tek hattır. Alternatif olarak Uber ( şuan Londra’da en çok kullanılan applicaton olarak ilk 5’de yer almaktadır) yâda Black Cap dediğimiz Londra’nın en meşhur ve en pahalı taksilerini kullanabiliriz. Ayrıca Biz Edcon olarak özel öğrenci transferleri ayarlamaktayız. Ayni zamanda Heathrow Express ile de şehire 15 dk da ulaşabilmek mümkündür ; ancak bunun ücreti diğerlerine göre daha pahalıdır. 

Express direk Paddington istasyonun da durmakla birlikte şehrin merkezine ulaşabilmek için tekrardan hat değiştirip Paddington’da inip diğer hatta yaklaşık 10 dk yürümeniz gerekmektedir ve bunu da elinizde ki valizleriniz ile yaptığınızı düşünürsek aslında çok mantıklı bir ulaşım şekli değildir. 

Metro, taksi, express trenler.. Bunlardan birini seçerken, seçtiğimiz yolu aynı zaman da bize uygun olan olması gerekir. Örnek verirsek, Piccadilly Line üzerinde olan bir yere Paddington Express ile gitmeye çalışmak pek de mantıklı değildir, tek hat gidebileceğiniz bir  yere hem daha fazla para vererek hem de daha fazla uğraşarak gitmek istemezsiniz. Özetle nereye-nasıl-ne kadara gideceğinize karar verirken hepsini biliyor olmanız sizin için , gelmeden büyük bir avantaj sağlar. İnternetten araştırırken hepsini bulabilmeniz mümkün tabiki de ancak ben sizin için kendi notlarım ile birlikte saat ve fiyatları aşağıda tekrardan paylaşmak istiyorum. 

Heathrow’dan, hangi lokasyona en rahat gidersiniz aşağıda bulabilirsiniz..

Heathrow Express; Paddington İstasyonuna hiç durmadan 15 dakika da giderek Havaalanından şuana kadar ki en hızlı ulaşımı sağlayan tren hattıdır. Sadece unutulmaması gereken Paddington Londra merkezine yaklaşık 15 dakikalık mesafededir ve Express’den çıkınca merkeze gelebilmek için metroya binerim derseniz de valizleriniz ile istasyona ulaşmanız yaklaşık 7-10 dk lık bir yürüme mesafesindedir. 

Merkeze hızlı ulaşacağım derken hem İngiltere’ye gelir gelmez bu ülke ne pahalı demekten hem de valizlerinizle koştur koştur istasyon aramaktan kaçının derim. 

Ücretler tek yön 22-27 GBP arası , gidiş - dönüş 37-55 GBP arasıdır.

https://www.heathrowexpress.com/

Heathrow Connect; Heathrow Havaalanı ile Paddington, West Ealing, Ealing Bdy, Hanwell, Harlington, Southall ve Hayes duraklarına gidebilme imkânı sağlar. Express e göre ücreti daha uygundur. Bunun sebebi Express’e göre 15 dk daha uzundur, genelde havaalanın da çalışanlar kullanır. Min. 6,30 GBP ile max 20,70 GBP arasında bir fiyat aralığı vardır. Bu fiyatlar son dakika bilet aldığınız da ya da aldığınız saatin yoğunluğuna göre değişir. Her 30 dakika da bir mevcuttur ve seyahat suresi gideceğiniz yere göre 30-45 dk arasında değişir. 

Oyster Kart Hayes ve Harlington durakları dışında geçerlidir. Biletler aldığınız sureden itibaren 2 saat geçerlidir onun dışında havaalanın da ki makinalardan Connect için bilet alabilirsiniz.

https://www.heathrowconnect.com/tickets

National Express Bus; Terminal 2’den Central Coach Station’a ulaşabilmek için asansörleri ve yürüyen merdivenleri kullanarak, 5 dakika içinde yürüyerek gitmeniz mümkündür. 

Central Coach Statio’dan Londra merkeze Victoria Coach Station’a ulaşabilmeniz de yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Otobüsler her 10 dakika da bir kalkmaktadır. Victoria’ya ulaştıktan sonra Victoria Line (mavi hat) ile yolculuğunuza Metro (underground) ile devam edebilirsiniz. 

Ücreti 10 GBP’dir. Ayrıca Heathrow’dan diğer bazı şehirlere otobüs ile seyahat edebilirsiniz.

https://www.nationalexpress.com/en/airports/heathrow

Metro (Underground) ; Bir dünya harikası olan ‘Londra Metrosuna Giriş Dersimiz’ aslında burada başlıyor. Londra Metrosunu sonraki yazılarımızda detaylıca, şimdilik ihtiyacınız olan Heathrow dan , Piccadilly Line a nasıl binerim, ne kadara binerim, nereye giderim gibi soruların cevapları olacak  Şöyle ki, tek yon sadece 6 GBP olan hat merkeze havaalanından hiç hat değiştirmeden gitmenizi sağlar.

 Havaalanın altından binersiniz ve Londra’nın merkezi pek çok yerine 45 dk lık  bir süre içerisinde ulaşırsınız. Bir ucu havaalanı olan bu Lacivert hattın öteki ucu Cockfosters’dir ve Londra’nın en uzun metro hattıdır. Ayni zaman da Türk Mahallesi olarak bilinen Haringey, Manor House istasyonu bu rota üzerindedir. Eğer haftalık pay-as-you-go seklinde (kullandığın kadar öde) Oyster kartınız varsa hafta içi Pazartesi-Cuma 06.30-09.30 saatleri arasında 5,10 GBP’dir. Diğer saatler 3,10 GBP’dir. Biraz önce bahsettiğim 6 GBP ise Günlük Seyahat Kart’ıdır. Daily Travel Card olarak geçer. Oyster kartını da Travel kartını da Terminal 2 den tedarik edebilirsiniz. Eğer bizden bir danışmanınız var ise, bir telefon ile o saniyede kart almanıza yardımcı oluruz ki zaten gitmeden bunların hepsini konuşmuş olacağız ancak bizden değilseniz de bilet makinelerinin başında sizi yönlendirebilecek görevliler bulunmaktadır.

https://www.heathrow.com/transport-and-directions/underground

Gece boyunca merkezden havaalanına giden N9 gece otobüsü bulunmaktadır. Her 20 dakika bir Aldwych Somerset House  durağından kalkmaktadır. Trafalgar Meydanına 1 saat 15 dakika sürmektedir ve 1,50 GBP’dir.

**Ufak bir not daha, uçak da İngiltere’ye giriş için doldurmanız gereken ‘Landing Card’diye adlandırılan iniş kartlarınız dağıtılır. İsminiz, doğum tarihiniz, İngiltere’de ne kadar buluncağınız, hangi adreste kalacağınız gibi spesifik soruların cevaplarını isterler. Türkçe olarak açıklamalarını bulabileceğiniz bu kartın bir örneğini aşağıda bulabilirsiniz. 


Sormak istedikleriniz olursa da instagram’dan bana ulaşabilirsiniz! 

İrem Berberoğlu

irem@edcon.com.tr